сите категории

Други јазици

1. Што е EAS? 
 
Електронско надгледување на написи е систем што ја штити стоката од кражба. ЕАС системот има три компоненти:
1) Етикети и тврди обележувачи-електронски сензори што се прикачени на стоката со иглички или врвки;
2) Деактивирачи и раздвојувачи кои се користат на местото на продажба за електронски деактивирање на етикетите и одвојување на повеќекратни тврди ознаки како што се купуваат артиклите; 
3) Детектори кои создаваат зона за надзор на излезите или патеките за наплата.
Процесот на ЕАС започнува со приложување етикети или тврди ознаки на стоката. Кога е купена ставка, етикетата се деактивира или тврдата ознака се отстранува. Меѓутоа, ако стоката со активна етикета или тврда ознака се пренесе покрај детекторот, се огласува аларм.
Над 800,000 системи на ЕАС се инсталирани ширум светот, пред се на малопродажниот пазар. Ова вклучува облека, лекови, попусти, домашни центри, хипермаркети, храна, забава и специјализирани продавници.
-------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ---------
2. Како работат EAS системите? 

ЕАС-системите работат од едноставен принцип, без оглед на производителот или специфичниот вид на технологија што се користи: предавател испраќа сигнал на дефинирани фреквенции до приемникот. Ова создава област за надзор, обично на патека за излез или излез во случај на продавници за малопродажба. При влегување во областа, ознака или етикета со посебни карактеристики создава нарушување што го открива приемникот. Точното средство со кое ознаката или етикетата го нарушува сигналот е посебен дел од различните EAS системи. На пример, ознаките или етикетите може да го менуваат сигналот со користење на едноставен спој на полупроводник (основен градежен блок на интегрално коло), подесено коло составено од индуктор и кондензатор, меки магнетни ленти или жици или вибрирачки резонатори.
Според дизајнот, нарушениот сигнал создаден од ознаката и откриен од приемникот е карактеристичен и веројатно нема да биде создаден од природни околности. Ознаката е клучен елемент, затоа што мора да создаде единствен сигнал за да избегне лажни аларми. Нарушувањето во електронската средина предизвикано од ознака или етикета создава состојба на аларм што обично означува дека некој краде продавница или отстранува заштитен предмет од областа.
Природата на технологијата диктира колку може да биде широк излезот / влезот во патеката. Достапни се системи кои покриваат од тесен премин до широк отвор на продавница во трговскиот центар. Слично на тоа, видот на технологијата влијае на леснотијата на заштитеност (блокирање или детонирање на сигналот), видливоста и големината на ознаката, стапката на лажни аларми, процентот на стапка на откривање (стапка на избор) и трошоците. Физиката на конкретната ознака EAS и резултантната технологија EAS одредуваат кој опсег на фреквенција се користи за создавање на областа за надзор. ЕАС-системите се движат од многу ниски фреквенции преку опсегот на радиофреквенции. Слично на тоа, овие различни фреквенции играат клучна улога во утврдувањето на карактеристиките што влијаат на работата.
-------------------------------------------------- -------------------------------------------------- -------
3. Како работи акустомагнетната технологија? 
 
Акусто-магнетните ЕАС системи користат предавател за да создадат област за надзор каде што се откриваат ознаки и етикети. Предавателот испраќа сигнал на радиофреквенција на фреквенција од 58 kHz (илјадници циклуси во секунда), но фреквенцијата се испраќа во импулси. Преносниот сигнал активира ознака во зоната за надзор. Кога пулсот на преносниот сигнал завршува, ознаката реагира, емитувајќи сигнал со една фреквенција како вилушка за подесување.
Сигналот за ознака е приближно иста фреквенција како сигналот за предавател. Додека предавателот е исклучен меѓу импулсите, сигналот за ознака го открива приемникот. Микрокомпјутер го проверува сигналот на ознаката откриен од приемникот за да се осигура дека е на вистинската фреквенција, се случува во време синхронизиран со предавателот, на соодветно ниво и со правилна брзина на повторување. Доколку се исполнети критериумите, се јавува аларм.
-------------------------------------------------- -------------------------------------------------- -------
4. Како работи електромагнетната технологија? 
 
Електромагнетниот систем EAS создава нискофреквентно електромагнетно поле (обично се користат фундаментални фреквенции помеѓу 70 Hz и 1 kHz) помеѓу два постаменти на патека за излез или наплата. Полето постојано варира во јачина и поларитет, повторувајќи циклус од позитивно на негативно и повторно назад кон позитивно. Со секој полу циклус, се менува поларитетот на магнетното поле помеѓу подножјето.
Како одговор на променливото магнетно поле создадено од предавателот, доменот на магнетното поле на материјалот за ознака нагло се „менува“ бидејќи јачината на полето варира покрај одредена точка, без оглед дали е позитивна или негативна, во текот на секоја половина од циклусот на пренос. Оваа ненадејна промена во магнетната состојба на материјалот за обележување генерира моментален сигнал кој е богат со хармоници (мултипли) на основната фреквенција. Користејќи техники за електронска обработка на сигналот, системот идентификува дека хармониците се на вистинските фреквенции и нивоа и дека тие се јавуваат во соодветно време во однос на сигналот на предавателот. Доколку се исполнети критериумите, се јавува аларм.
-------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ---------
5. Како работи зафатено-РФ?

Како и другите технологии на EAS, swpt-rf користи предавател за да создаде област за надзор каде што се откриваат ознаки и етикети. Предавателот испраќа сигнал кој варира помеѓу 7.4 и 8.8 MHz (милиони циклуси во секунда), поради што се нарекува зафатен; поминува низ опсег на фреквенции.
Сигналот на предавателот ја активира ознаката или етикетата на зафатениот-рф, кој е составен од коло што содржи кондензатор и индуктор или серпентина, и двете складираат електрична енергија. Кога се поврзани заедно во јамка, компонентите можат да поминат енергија напред и назад или да „резонираат“. Фреквенцијата на која резонира колото се контролира со совпаѓање на капацитетот за складирање на серпентина и кондензатор. Ознаката реагира со емитување на сигнал што го открива приемник. Покрај сигналот за мала ознака, приемникот одговара и на многу поголемиот сигнал на предавателот. Со откривање на фазна разлика помеѓу овие два сигнали и другите својства на сигналот за ознаки, приемникот препознава присуство на ознака и генерира аларм.

За повеќе информации и други прашања, ве молиме контактирајте ги луѓето од нашата техника.
Технички оддел: + 86-21-52360266 Дополнител: 8020
Менаџер: Johnонсон Гао

Контактирајте не

  • Тел: + 86-21-52353905
  • Факс: +-86 21 52353906-
  • Е-пошта: hy@highlight86.com
  • Адреса: Соба 818-819-820, зграда Б, Св. Ноа, бр. 1759, патот Јиншаџијанг, округ Путуо, Шангај, Кина.